• : 0242 345 00 01
Ping nedir? Ping hızı denince ne anlıyoruz?
img
Blog

Ping nedir? Ping hızı denince ne anlıyoruz?

Ping neden Önemli.
Genellikle internet başında çok vakit harcayan, online oyunlar oynayan kullanıcılar için ping ve ping hızı önemli. Nasıl ki download ve upload sürelerinin düşük olması hızlı bir bir internet kullanımı açısından avantajlı ise ping süresi de düşük olursa internet bağlantı kalitemiz yükseliyor ve daha hızlı internet kullanımı yapabiliyoruz.

Ping, en basit anlatımıyla internette bir verinin bilgisayardan çıkarak sunucuya ulaşma süresini ifade ediyor. Ping denilen kavram ile bağlantıda  bilgisayarınız ile karşıdaki sunucu arasında dolaşan verilerin reaksiyon süresi ölçülüyor. Bu da şu demek; sizin bilgisayarınızdan yola çıkan verinin karşıdaki sunucuya gitme süresi vardır ve bu süre ne kadar kısa olursa o kadar kaliteli ve hızlı bir bağlantıdan bahsedebiliriz.

Ping için verilen en yaygın örneklerden biri online bir oyunda mermi atma örneğidir. Örnek olarak siz bir oyunda bir hedefe ateş ettiniz. Ping değeriniz 35 ms ise ateş etme anınızda bilgisayarınızdan çıkan bir verinin sunucuya ulaşması 35 milisaniye sürer demektir. Bu süre ne kadar yükselirse ve sunucunun cevabı ne kadar gecikirse, oyunda merminin hedefe ulaşması da o kadar gecikecektir.

Ping açılımı nedir? Ping ismi nereden geliyor?
İntenet hızı için oldukça önemli bir kavram olan ping ne demek ve ping ismi nereden geliyor diye merak eden internet kullanıcıları için iki teori mevcut. Bunlardan hangisinin ping ile ilgili gerçek kaynak olduğu bilinmiyor ancak iki açıklamanın da ping için geçerli sayılabilmesi mümkün.

İlk düşünceye göre ping kavramı bir kısaltma: Buna göre, "Packet Internet or Inter-Network Groper" ifadesinin kısaltması olarak ping terimi kullanılıyor. Bu terim Türkçeye "İnternet Paketi ya da Şebekeler Arası Yoklayıcı" olarak da çevrilebilir.
İkinci teoride ise ping kelimesi radar ve deniz altı sonarlarının sinyalleri bir cisimle karşılaştığında çıkan "ping" sesinden türetilmiş olabileceği düşünülüyor.
Ping süresi nedir? Ne kadar olmalı?
Ping süresi, yukarıda belirttiğimiz gibi, bilgisayardan sunucuya gönderilen bir verinin ulaşma süresidir. Bu süre genelde milisaniyelerle  (ms) ölçülür. Ping süresi ne kadar düşükse bağlantının performansı o kadar iyidir. Ping süresi yükselirse kullanıcılar cihazlarında ping süresini düşürmek üzere işlemler yaparak bu süreyi kısaltmaya çalışırlar.


İlginizi Çekebilir