• : 0242 345 00 01
Hurmaya hile karıştı
img
Sağlık

Hurmaya hile karıştı

Ramazan ayında talebin arttığı, sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan hurmaların glikoz şurubuna batırılarak piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı. Afrika bölgesinde yetişen hurmaların daha küçük ve tatsız olduğu için glikoz şurubu sürülerek satıldığını ifade eden Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı Dr. Serhat Koran, uyarılarda bulundu.

"KANSER HÜCRELERİNİ BESLİYOR"

Glikoz şurubu katılan hurmaların genellikle çok yapışkan, parlak ve küçük olduğunu belirten Uzm. Dr. Serhat Koran, "Glikoz şurubu kan şekerini çok fazla yükseltebiliyor, kalp damar sağlığını bozabiliyor. Pankreas kanseri yaptığına dair çalışmalar da var. Vücudumuzda kanser varsa, kanser hücrelerini besliyor. Bu anlamda hurma alırken oldukça dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

HURMA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DE KUVVETLENDİRİYOR

Hurmanın kan şekerini düzenlediğini ve açlık hissini azalttığını dile getiren Koran, "Vücudumuza da enerji veriyor. Bununla birlikte susuzluk hissini de azaltıyor. Hurmanın içerisinde yüksek oranda potasyum var. Potasyum da hem kalp damar sağlığı için hem de tansiyonumuz için çok faydalı. İçerisinde selenyum ve beta glukan dediğimiz maddeler var. Bu maddelerin de anti kanserojen etkisi var. Bunun dışında yüksek oranda flor da içeriyor. Flor da diş ve kemik sağlığı için oldukça faydalı. Antioksidan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğine dair çalışmalar da var. Bu anlamda hurma sofralardan eksik edilmemesi gereken bir meyve" ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Koran, "Fazla tüketim ishal ve alerjik reaksiyonlar yapabilir. Şeker oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltebilir. Bu anlamda hurmayı iftarda 1, sahurda 2 olacak şekilde günde 3 tane tüketilebilirsiniz" önerisinde bulundu.

Hurmanın glikoz şurubuna batırılarak piyasaya sürüldüğünü hatırlatan Koran, "Arap ülkelerinde yapılan hurma daha büyük ve tatlı oluyor. Bir de Afrika bölgesinde yetişen hurmalar var. Bunlar daha küçük ve tatsız oluyor. Bu hurmaları tatlandırmak ve daha parlak göstermek için glikoz şurubunu hurmaların üzerine sürüyorlar. Böyle olunca hurma fayda yerine zarar veriyor. Glikoz şurubu kan şekerini çok fazla yükseltebiliyor, kalp damar sağlığını bozabiliyor. Pankreas kanseri yaptığına dair çalışmalar da var. Vücudumuzda kanser varsa, kanser hücrelerini besliyor. Bu anlamda hurma alırken oldukça dikkat etmek gerekiyor" dedi.

FİYATA VE PAKETE DİKKAT!

Glikoz şurubu katılan hurmaların fiyatlarının da çok ucuz tutulduğunu ifade eden Koran, "Çok ucuz hurma almaktan da kaçınmak gerekir. Paketli hurmaların içindekiler kısmında glikoz şurubu olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Glikoz şurubunu bağırsaklarımız sindirene kadar gereğinden fazla enerji harcıyor. Böylece hurmadan aldığımız enerji faydalı olmuyor. Gerçek hurmadaki şeker ise vücutta yavaş yavaş çözüldüğü için iftara kadar kan şekerimizi dengede tutuyor" dedi.


İlginizi Çekebilir

  • img

    Türkiyenin mutluluk haritası çıkarıldı!

    Asayiş
    Haberi İncele
  • img

    Sessiz Bir Yer 2 | A Quiet Place Part 2 | Altyazılı Fragman izle

    Fragmanlar
    Haberi İncele
  • img

    Fenerbahçe, Steven Caulkeri transfer ediyor..

    Spor
    Haberi İncele
  • img

    Betopanı nelerde kullanabiliriz, ne işe yarar?

    Blog
    Haberi İncele
  • img

    Firavunların Altın Geçidi

    Dünya
    Haberi İncele
  • img

    Yasaklı bölge kurulacak!

    Siyaset
    Haberi İncele
  • img

    3600 Gün İle Kısmi Emekli olunabilir mi? Emeklilik Şartları Nelerdir?

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    Ramazan Bayramı tatili kaç gün?

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    Pazar günü yasaklarıyla ilgili Karar...

    Asayiş
    Haberi İncele
  • img

    Kanunsuz Topraklar Dizisi Ne Zaman Başlıyor? İzle

    Fragmanlar
    Haberi İncele