Hazine ve Maliye Bakanlığının, Bir takım Alacakların Yine Yapılandırılmasına Ait 7326 Sayılı Yasa Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. yasa dahilinde 30 Nisan 2021'den (bu tarih dahil) evvelki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi şart olan beyannamelere ait vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme getirileri, gecikme zamları bulunuyor. Tertip etmeden istifade etmek isteyen borçluların 31 Ağustos 2021 tarihi gün sonuna kadar alakalı idareye müracaat yapmaları koşulu bulunuyor.
Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme müddeti içinde tamamiyle veyahut ikişer aylık dönemler halinde en yüksek 18 eşit taksitte ödenmesi olanağı bulunuyor. İlk taksit ödeme müddeti de 30 Eylül 2021 tarihi mesai saati bitiminde bitecek. Azami taksit müddeti 18 eşit taksit olarak belirlenmiş olmakla beraber 6, 9 ve 12 eşit taksitte ödeme seçenekleri de bulunuyor. Taksitli ödeme seçeneğinin seçenek edilmesi halinde katsayı uygulanacak.
Yapılandırılan meblağların tamamının ilk taksit ödeme müddeti içinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu meblağlara katsayı uygulanmayacak. Fer'i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan asal alınarak hesaplanacak meblağların yüzde 90'ı ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak meblağ ile beraber hesaplanan gecikme üreminin yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Yönetimsel para cezalarında ise yüzde 25 indirim yapılacak. Yapılandırma neticesi ödenecek alacağın yalnızca fer'i alacaktan ibaret olması halinde, fer'i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan asal alınarak hesaplanacak tutardan yüzde 50 indirim yapılacak.
Kanun dahilinde yapılandırılan alacak meblağının kredi kartı kullanılmak suretiyle de ödemesi yapılabilecek. Ancak bunun için aracılık yapan bankalarla anlaşma yapılması gerekecek.
Bakanlığa bağlı vergi dairelerine olan borçlar için Gelir İdaresi Başkanlığının (GELIR IDARESI BAŞKANLIĞI) internet adresi (www.gelir idaresi başkanlığı.gov.tr) veyahut e-Devlet (www.turkive.gov.tr) üzerinden müracaat yapılabileceği gibi bağlı bulunulan vergi dairesine direk veya posta yoluyla veyahut diğer vergi daireleri aracılığıyla müracaat edilebilecek.
Borçluların ansızın fazla vergi dairesine olan borçları için kanundan faydalanma talebinde bulunmaları halinde, her bir vergi dairesi için ayrı ayrı müracaat etmeleri gerekiyor.
Kalıtçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler mesul oldukları tutarlar dikkate alınarak alakalı vergi dairesine yazılı müracaat ederek kanun kararlarından faydalanabilecek.
Borçlular, toplam borçları ya da istedikleri dönem ve türler açısından da tertip etmeden istifade edebilecek. Ancak motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, her bir taşıt itibarıyla hesaplanacak toplam borç meblağı için başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Borçluların, takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri koşulu bulunuyor.
Alacak asılları üzerinden hesaplanan getiri, gecikme getirisi, gecikme zammı gibi fer'i amme alacakları yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan kullanılarak hesaplanacak Yİ-ÜFE meblağı alacak asılları ile birlikte ödenecek.