• : 0242 345 00 01
Hipertansiyon Nedir?
img
Blog

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı benzer biçimde sıhhat problemlerına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir tıbbi duruma verilen isimdir. Hipertansiyon bununla beraber yüksek gerilim adıyla da bilinir.

Düzgüsel şartlar altında gerilim, kısaca damar çeperlerine uygulanan kan basıncı, hem bireyin kalbinin pompaladığı kan miktarına hem de atardamarlar yada toplar damarlardaki kan akışına karşı gösterilen direnç miktarına göre belirlenir. Kalp atarken ölçülen gerilim değerine sistolik, kalp yumuşadığında ölçülen tansiyon değerine ise diyastolik adı verilir.

Kalp ne kadar çok kan pompalarsa ve atardamarlar ne kadar dar olursa, kişinin gerilim değeri o kadar yüksek olur. Kardiyovasküler hastalık riski altında bulunmayan ve 18 yaş üstünde olan bireyler için istirahat anında sistolik kıymet en fazlaca 120 mmHg, ya da 12, diyastolik kıymet ise en yüksek 80 mmHg, ya da 8 olmalıdır. Bu değerlerin üzerindeki neticelar ilk aşamada öncül hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu değerler normalde önce sistolik, sonrasında diyastolik değerler olarak, kısaca 120/80 ya da 12/8 şeklinde okunur. Hastalık riski altında bulunan bireylerde ise bu kıymet 110 mmHg olarak kabul edilir.

Bireyler aslabir emare göstermeden uzun yıllar süresince hipertansiyona sahip olabilir. Herhangi bir semptom olmasa bile, hipertansiyon kan damarlarında ve kalpte tespit edilebilir hasar oluşturmaya devam eder. Kontrolsüz hipertansiyon, kalp krizi ve felç benzer biçimde ciddi sıhhat problemlerının ortaya çıkma riskini artırır.

Hipertansiyon çoğu zaman ilerleyen yaşla gelişir ve nihayetinde hemen hemen her insanı etkisinde bırakır. Ancak hipertansiyon rahatça tespit edilebilir bir durumdur ve varlığı saptandıktan sonrasında denetim edilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur.


İlginizi Çekebilir

  • img

    Uluslararası ajanslar acil koduyla duyurdu!

    Teknoloji
    Haberi İncele
  • img

    İnsan nesli tehlikede! 2045 yılında sperm sayısı 0 olacak

    Dünya
    Haberi İncele
  • img

    Mars simülasyonlarında çalışacak adaylar aranıyor...

    Teknoloji
    Haberi İncele
  • img

    Beşiktaşta Sergen Yalçın dönemi

    Spor
    Haberi İncele
  • img

    Tik Tok Zararlı mı?

    Dünya
    Haberi İncele
  • img

    Teşkilat-ı Mahsusa ne zaman kuruldu, kimler var

    Blog
    Haberi İncele
  • img

    Seyahat izin belgesi nasıl alınır?

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    Philips yaklaşık 4 milyon solunum cihazını geri çağırdı

    Teknoloji
    Haberi İncele
  • img

    Bebeğin cinsiyetini erkek mi yoksa kadın mı belirler?

    Sağlık
    Haberi İncele
  • img

    Kağıttan Hayatlar Fragman İzle

    Fragmanlar
    Haberi İncele