Kişinin tansiyon değerleri tehlikeli derecede yüksek seviyelere ulaşsa bile biroldukça hipertansiyon vakasında bir emare yada semptom görülmeyebilir. Sadece hipertansiyonu olan bireylerde değerler 180/110 mmHg gibi hayatı tehdit edebilecek yükseklerde değerlere ulaştığında baş ağrısı, burun kanaması veya nefes darlığı şeklinde bulgular görülebilir, ancak bu emare ve semptomlar hipertansiyona özel spesifik değildir. Hipertansiyon çoğu zaman ciddi veya yaşamı tehdit edici bir aşamaya gelene saptanmaz.
Hipertansiyonun birincil ve ikincil tansiyon halinde iki genel türü mevcuttur.
Düzgüsel şartlarda düzenli tabip ziyaretlerinde tansiyon ölçümü gerçekleştirilir. 18 yaşından itibaren bireyler minimum iki yılda bir kere tabip gözlemi altında tansiyon değerlerini ölçtürmelidir. 18 - 39 yaş aralığında olan ve hipertansiyon riski taşıyan bireyler ile 40 yaş üstü bireyler ise her yıl tansiyon değerini ölçtürmelidir. 3 yaş ve üstü çocukların da senelik kontrollerinin bir parçası olarak tansiyonları ölçülür. Aradaki farkın belirlenmesi için ölçüm her iki kolda tekrarlanmalı, ve uygun büyüklükte bir aygıt kullanılmalıdır.
Doktorlar halihazırda hipertansiyon teşhisi konulan veya kardiyovasküler hastalık için başka risk faktörleri taşıyan bireylere muhtemelen daha sık ölçüm yapılmasını önerecektir. Düzenli tabip ziyareti gerçekleştirmeyen bireyler, tansiyon ölçümlerini evde, yada eczanelerde yaptırabilir. Doktorlar tarafınca yapılmayan ölçümlerin doğruluğu, ölçüm cihazının büyüklüğü ve kalitesi ile direkt ilgilidır.