• : 0242 345 00 01
Hipertansiyon Nasıl Tedavi edilir?
img
Blog

Hipertansiyon Nasıl Tedavi edilir?

Hipertansiyon tedavisi sürecinde doktorun reçete edeceği ilaç kategorisi, gerilim ölçümlerine ve diğer tıbbi problemlerına bağlıdır. Bireyler kendilerine özel bir tedavi planı geliştirmek için hipertansiyon tedavisi sağlama konusunda deneyimli bir tıp uzmanı ekibi ile beraber çalışmalıdır.

Doktorlar kişinin gereksinim duyan günlük ilaç dozlarının sayısını azaltmak için, tek bir ilacın daha yüksek dozları yerine düşük dozlu ilaçların bir kombinasyonunu reçete edebilir. Bu çoğu zaman tek bir ilaç türü kullanımından daha etkilidir. Fert için en doğru ve uygun kombinasyonu bulmak için ilaç kombinasyonlarında çeşitli değişiklikler yapılabilir.  Hipertansiyon tedavisinde hedef, bireyin ne kadar sağlıklı olduğuna bağlı olarak değişmiş olur. 

65 yaş üzerinde sağlıklı yetişkinler, 65 yaşından küçük ve on yıl içinde kardiyovasküler hastalık geliştirme ihtimali % 10 üzerinde olan bireyler ve kronik böbrek, koroner arter yada şeker hastalığı olan bireylerde gerilim hedefi her zaman 130/80 mm Hg'den az olmalıdır:

65 yaş ve üzerindeki bireylerin kullandıkları ilaçlar sistolik gerilim kıymetini 130 mm Hg altında tutarsa ve yaşam kalitesi ile sağlık durumu üzerinde ayrıca bir olumsuz tesir çıkarmazlarsa, genellikle ilaçların değişmesi gerekmeyecektir.

Hipertansiyon tedavisinde öncelikli olarak, kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar kullanılabilir. Greyfurt suyu bazı kalsiyum kanal blokerleri ile etkileşime girerek bireyde yan etki görülmesi riskini yükseltebilir. Bunun için hangi ilaçlar ile nelerin alınmaması gerektiği önceden doktorlar ile konuşulmalıdır.

Hipertansiyon tedavisinde öncelikli olarak kullanılan ilaçların kombinasyonları ile gerilim değeri hedefine ulaşılamıyorsa, tabip tarafınca merkezi sinir sistemi etkili ajanlar ile diğer tansiyon ilaçlarıyla birleştirildiğinde etkili olan beta blokerleri reçete edilebilir. 

Hipertansiyonun ilaçlarla denetim edilmesinin zor olduğu durumlara kuvvetli hipertansiyon adı verilir. Minimumından birisi diüretik olmak üzere, minimum üç farklı hipertansiyon ilacı kullanılmasına karşın, ferdin gerilim değerleri hala yüksek kalıyorsa, dirayetli hipertansiyon tanısı konulabilir. Hipertansiyonu aynı anda dört farklı ilaçla kontrol edilen bireylerde de kuvvetli hipertansiyon olduğu kabul edilir. Bu vakalarda ikincil bir sebebi olasılığı çoğu zaman tekrar değerlendirilir. Eğer hipertansiyonun altında yatan neden belirlenirse, daha etkili ve uygun bir tedavi yardımıyla normal gerilim değerleri hedefine ulaşılması şansı yükselir. 

Hipertansiyon ilaçları düzenli olarak kullanılmalıdır. Unutma benzer biçimde nedenlerden dolayı ilaç kullanımı aksarsa, ansızın yükselen değerler, daha fazla hasara yol açabilir. Fert doz atlaması durumunda nasıl önlemler alınması icap ettiğini doktora sormalıdır.


İlginizi Çekebilir