• : 0242 345 00 01
Hipertansiyon Nasıl Geçer? Evde Bakım Nasıldır?
img
Blog

Hipertansiyon Nasıl Geçer? Evde Bakım Nasıldır?

Yaşam tarzını değiştirmek, bireyin hipertansiyonu kontrol altına almak yolunda uzun mesafe kat etmesini sağlayabilir. Doktor, bireye kalp için daha sağlıklı besinlerle ve daha az tuz ile beslenme, düzenli fiziksel egzersiz yapma, sağlıklı kiloyu koruma ya da fazla kiloları verme ya da içilen alkol miktarını sınırlama ya da sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmasını tavsiye edebilir. Ancak bazı vakalarda yaşam tarzı değişiklikleri yeterli değildir. Diyet ve egzersize ek olarak, doktor tansiyonu düşürmek için ilaç önerebilir.

Gerilim ilaçları alan bireylerin bile hipertansiyonu kontrol etmek için gerçekleştirebileceği bir ekip yaşam tarzı değişiklikleri mevcuttur. Bunun için öncelikle kalp dostu bir diyet uygulanmalı ve sağlıklı yiyecekler tüketilmelidir. Öğünlerde meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kümes hayvanları, balıklar ve az yağlı süt ürünlerini tercih edilmelidir. Gün içinde hipertansiyonu önlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olabilecek oranda potasyum alınmalı ve daha az doymuş yağ ile trans yağ tüketilmelidir. 

Günlük sodyum tüketimi en fazla 2.300 miligramın altına indirilmeli, ideal olarak 1.500 mg ve altı hedeflenmelidir. Bunun için konserve ve hazır yemeklerdeki tuz miktarı özenle takip edilmelidir. 

Fert kendisi için sağlıklı bir kiloda kalmayı hedeflemelidir. Fazla kiloları vermek hipertansiyonu kontrol etmek ve onunla ilgili sıhhat problemlerı riskini azaltmaya destek sağlar. Düzgüsel şartlarda verilen her kg, tansiyon kıymetini 1 mm Hg düşürebilir.

Tertipli fiziksel aktivite ve egzersiz, hem tansiyonu düşürmeye hem de günlük stresi yönetmeye, ya da kiloyu kontrol altında tutmaya ve çeşitli sağlık sorunları riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Haftalık 150 dakika orta derecede egzersiz yada 75 dakika ileri egzersiz kişi için yardımcı olabilir. Bunun için haftanın beş günü 30’ar dakika boyunca tempolu yürümek kafi olacaktır. Buna ek olarak haftanın en az iki günü kas güçlendirme egzersizlerine ayrılmalıdır.

Hiçbir şart altında sigara içilmemelidir. Tütün, hem damar çeperlerine zarar verebilir ve hem de plak oluşumu sürecini hızlandırarak damarları daraltabilir.  Alkol tüketimi ise sınırlandırılmalı ve ölçülü bir halde yapılmalıdır.  Bu ölçü hanımlar için günde bir kadeh, erkekler için iki kadehten fazla olmamalıdır. 

Stres yönetimi ile gmeşhurk stres mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Derin nefes alma, kas gevşetme yada meditasyon şeklinde sağlıklı başa çıkma teknikleri ile beraber tertipli ve yeterli uyku, stresi yönetmek için bireye yardımcı olabilir. 

Fert tansiyon değerlerini evde takip etmelidir. Bu takip, ilaçların tesirini gözlemlemeye ve hatta hem bireyi bununla birlikte doktoru olası komplikasyonlara karşı erkenden uyarmaya yardımcı olabilir. Sadece ölçümler sonucunda düzgüsel değerler görülse bile  önce doktorla mevzuşmadan ilaç kullanımı bırakılmamalı, yada ilaç türü yahut diyet biçimı değiştirilmemelidir.

Özellikle hamilelik sırasında tansiyon ölçümleri yapılmalıdır. Hipertansiyonu olan kadınlar, hamilelik sürecinde hipertansiyon ile iyi mi başa çıkacaklarını doktorları ile görüşerek belirleyebilirler. 

Lifli besinlerin, D vitamininin, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin, folik asidin, kakao ve sarımsak benzer biçimde nitrik oksit kıymetini artıran ürünlerin ve daha çok yağlı balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri içeren takviyelerin tüketiminin yüksek tansiyonun kontrol edilmesinde etkili olduğu yönünde iddialar olsa dahi, bu tarz şeylerin üzerinde daha fazla bilimsel araştırma yapılması gereklidir. Bu tür takviyeler, önceden tabip ile konuşmadan ve kullanılan ilaçlar ile iyi mi bir yan etkileşime girebileceği belirlenmeden birey tarafınca kullanılmamalıdır. 

Hipertansiyon ferdin tedavi edilerek gidecek bir konum değildir. Düzgüsel şartlarda kişinin hayatının kalanı süresince yaşam seçiminı belirleyecek bi durumdur. şu sebeple kişi tansiyonu denetim altında tutmak için ilaçlarını doğru şekilde almalıdır. Yan etkiler yada ilaç maliyeti  problem yaratırsa, ilaçlarını almayı bırakmadan önce doktorla diğer seçenekler hakkında mevzuşulmalıdır. Hipertansiyonu başarılı bir şekilde tedavi etmek ekip çalışması gerektirir. Ne hekim ne de birey bunu tek başına başaramaz. Tansiyonu güvenli bir seviyeye indirmek için bireyin doktorla uyumlu çalışması gereklidir.

Yaşam tarzı değişikliklerine bağlı kalmak, özellikle de herhangi bir hipertansiyon emaresi görmeyen ve hissetmeyen bireyler için zor olabilir, sadece hipertansiyonun bir anda kontrolden çıkabileceği ve istenmeyen riskleri doğurabileceği unutulmamalıdır. . Bu süreçte kişinin yakınlarının desteğini alması, bireye yardımcı olabilir.


İlginizi Çekebilir

  • img

    HANGİ KAN GRUBU NE TÜKETMELİ?

    Sağlık
    Haberi İncele
  • img

    Prof. Dr. Şenyiğitten çok önemli uyarı: Kapı-pencereleri kapatın

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    Örümcek Adam çizgi romanının tek bir sayfası rekor fiyata satıldı

    Dünya
    Haberi İncele
  • img

    Yeni 5 liralar piyasada

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    BPA tehlikesi Nedir?

    Blog
    Haberi İncele
  • img

    EJDER MEYVESİ YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIM, PAZARLAMA, FAYDASI

    Youtube Videoları
    Haberi İncele
  • img

    İngiltere-Moldova U16 Milli maçına yağmur engeli

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    Ata coin ne kadar oldu, alınır mı?

    Teknoloji
    Haberi İncele
  • img

    Edirneden giriş yapacak! Çok kuvvetli geliyor

    Türkiye
    Haberi İncele
  • img

    30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

    Türkiye
    Haberi İncele