• : 0242 345 00 01
Sivrisinekler bu renkleri giyenleri rahatsız ediyor
img
Dünya

Sivrisinekler bu renkleri giyenleri rahatsız ediyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, giyilen renklerin sivrisineklerin ilgisini çekmede etkili olduğu açıklandı.

Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışmada, dişi ‘Aedes aegypti’ sivrisineklerine farklı türde görsel ve koku ipuçları verildiğinde hangi davranışları sergiledikleri incelendi.

Küçük test odalarında sivrisineklere renkli bir nokta veya insan eli gibi dikkatlerini çekebilecek çeşitli objeler koyulurken, davranışları takip edildi.

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmanın bulgularında, sivrisineklerin karbonhidrat kokusu alarak yiyecek aradıkları belirtilirken, özellikle kırmızı, turuncu, siyah veya camgöbeği olan noktalara doğru uçtukları tespit edildi.

Yeşil, mavi veya mor olan noktalara ilgi göstermediği tespit edilen sivrisineklerin karbonhidrat kokusu olmayan ortamda herhangi bir renge de tepki göstermediği aktarıldı.

Çalışmanın raporunda spesifik olarak sivrisineklerin kırmızı renge neden çekildiklerinin incelenmediği belirtilirken, bununla birlikte kırmızının muhtemelen sivrisineklerin insan cildine baktıklarında gördükleri rengin gölgesi olduğu vurgulandı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ehrlich Pest Control Operasyon Eğitim ve Öğretim Direktörü Nancy Troyano, "Işık insan derisiyle etkileşime girdiğinde, cilt pigmentasyonundan bağımsız olarak kırmızımsı bir renk yansıtır" diye konuştu.Troyano, "Bu nedenle kırmızı renk, sivrisineklerin konaklarını bulmalarına yardımcı olmak için kullandıkları birkaç ipucundan biri olabilir" şeklinde konuştu.

Entomolog Timothy Best, “Açık renkler sivrisinekler için bir tehdit olarak algılanıyor, bu yüzden birçok tür doğrudan güneş ışığında ısırmaktan kaçınıyor" derken, "Sivrisinekler sıvı kaybından ölmeye çok duyarlıdır, bu nedenle açık renkler içgüdüsel olarak tehlikeyi ve ani kaçınmayı temsil edebilir” diye konuştu.


İlginizi Çekebilir