• : 0242 345 00 01
Çocuğunuzu Uzak Tutmanız Gereken 18 Yiyecek
img
Dünya

Çocuğunuzu Uzak Tutmanız Gereken 18 Yiyecek


1. Kahve
Kahve çok masum gibi görünebilir ama hiç de zannettiğin gibi değil. Dişlerde sararma, uyku problemi ve kalp hastalıklarına sebep olabiliyor. Çocuğuna kesinlikle kahve içirmemen gerekiyor.

Bunu kendine kılavuz edin: Çocukların bayılarak yedikleri bir şey varsa o da cipsin ta kendisi. Ama ufaklık çok seviyor diye öyle eline bir paket cips tutuşturmak yok. Cipsler obeziteden diyabete, alzaymırdan kansere kadar birçok hastalığa yol açıyor.

Uzmanlar cips yemenin, yemek yağı yemekten farksız olmadığını söylüyor. Evine bile sokma yani.

3. Çikolata

Çocukların uzak durması gereken yiyeceklerin başında tabii ki çikolata da var. Yüksek orandaki kakao, şeker ve katkı maddelerini içeren çikolata, şeker hastalığına davetiye çıkarıyor. Ortalama bir süre vermek gerekirse bebeğin 24. ayını doldurduktan sonra azar azar çikolata verebilirsin.

4. Patates kızartması

Kızarmış yiyecekler, kan dolaşımını sağlayan ana arterleri tıkıyor ve vücudun kan şekeri dengesini bozuyor. Obezite ve kanser tehlikesi de var. Bu yazdıklarımızı patates kızartması özelinde düşünme, kızarmış yiyeceklerin hiçbir türünü çocuğuna vermemen en iyisi.

5. Asitli içecekler

Asitli içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına sebep olmasının yanı sıra şeker hastalığı, obezite gibi sorunlara da yol açıyor. Miniğini kola, fanta ve meyveli gazoz gibi içeceklerden kesinlikle uzat tut.

6. Hazır çorba
Hazır çorbalar defalarca işleme tabi tutuluyor ve kanser yapma riski var. Hazır olan hiçbir gıdayı çocuğuna yedirmemen en iyisi. Ev yapımı çorbaların yerini hiçbir şey tutmuyor.

7. Sosis, salam

Amerikan Pediatri Akademisi, 10 yaşından küçük çocukların %17’sinde boğulma olaylarının sosisten kaynaklandığını söylüyor. Ayrıca sosis ve salamın içerisinde bulunan nitrit, kansere yol açıyor.

8. Çiğ yumurta

Çiğ yumurtanın içinde pek çok hastalığa yol açan zararlı salmonella mikrobu var. Aman, diyelim. Sakın yedirme.

9. Kabuklu deniz ürünleri

Midye, istiridye gibi deniz ürünleri iyi temizlenmediği için bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor. Seçimin her zaman sağlıklı deniz mahsullerinden yana olsun.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Dicle İnanç, sağlıklı beslenme, ana ve ara öğünler hakkında bilgi veriyor.
10. Boyalı şekerler
Boyalı şekerlerin içinde bulunan kimyasallar diş çürümesi, obezite, diyabet, kanser, hipertansiyon, ülser, felç, astım, romatizma, kemik erimesi, kronik yorgunluk sendromu, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok hastalığa sebep oluyor.

11. Hamburger
Hamburgerler de Amerikan Pediatri Akademisi’nin çocuklar için tehlikeli bulduğu yiyecekler arasında. Hamburgerlerde en zararlı yağ türü olan trans yağlar kullanılıyor. Bu durum çocuklarda obeziteye zemin hazırlıyor ve kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalık riskini artırıyor.
12. Hazır meyve suyu
Hazır meyve suyunun içerisinde bulunan katkı maddeleri çok fazla ve şeker oranı da oldukça yüksek olduğu için minikler için çok zararlı. Çocukların içmemesi gereken gıdaların başında olduğunu söyleyebiliriz. Kendi sıkacağın tazecik meyve suyu gibisi yok.

13. Dondurma

Eğer dondurmalarını kendin evde hazırlamıyorsan paket dondurmadan uzak durman gerektiğini söylememiz gerek. Kolaylıkla bozulabilen paket dondurmalar bağırsak hastalıklarına sebep oluyor, ona göre.
14. Fıstık
Amerikan Pediatri Akademisi’nin yaptığı açıklamaya göre ölümle sonuçlanan alerji vakalarının büyük bir bölümü fıstıktan kaynaklanıyor. Bu tarz alerji yaratabilecek besinlere aman dikkat. Alerjisinin olmadığından emin olduktan sonra yedirmende bir sakınca yok tabii ki.

15. Nugget gibi dondurulmuş gıdalar
Çocukların uzak tutulması gereken yiyeceklerin bir diğeri kuşkusuz dondurulmuş gıdalar. Bu tür yiyecekler, dondurulma işlemleri sırasında zararlı organizmaların üremesine müsait olduğu için mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabiliyorlar. Nugget, pizza, döner gibi dondurulmuş gıdaları çocuğundan uzak tut.


16. Hamur işi
Tansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarına davetiye çıkaran hamur işleri, şişmanlığa da neden oluyor. Çocuğuna sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırmak için hamur işinden uzak tut.

17. Makarna

yapımı kolay, kızım/oğlum bayılıyor.” diyerek çocuğunun öğünlerinde makarna çokça yer verme. Makarna hamurdan yapıldığı için mide hastalıklarına neden olabiliyor. Her şey kararında olmalı.

18. Pasta ve tatlılar

Çocuklar meyvelisinden çikolatalısına, pastalara bayılıyorlar. Genellikle tatlı olan pek çok şeyi de çok seviyorlar. Fakat özellikle pastaların içerisinde bol miktarda bulunan şeker, yağ, un gibi maddeler mide hastalıklarına sebep olabiliyor. Obeziteye de katkısı çok.

Eğer seninki tam bir pasta ve kurabiye canavarıysa kuzunu, evde yapacağın sağlıklı tariflerle için rahat bir şekilde besleyebilirsin.


Not:Lahana, ıspanak, kıvırcık, roka ve marul gibi yeşillikler iyi yıkanmadığında bağırsak bakterilerine yol açabiliyor. Bunlardan herhangi birini çocuğuna yedirmeden önce bol suda iyice yıkamayı unutma.





İlginizi Çekebilir