• : 0242 345 00 01
Türkiyede yıkıcı hortumlar görebiliriz
img
Türkiye

Türkiyede yıkıcı hortumlar görebiliriz

Türkiye yıllardır sarsıntı ve sel üzere doğal afetler ile çaba ediyor. Son periyotta tabiat olaylarına hortum da eklendi. Son olarak İzmir Çeşme'de meydana gelen hortumda 18 kişi yaralandı.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Türkiye'de bugüne kadar sık görülmediği için fazla bilgi sahibi olunmayan 'yıkıcı' hortumlarla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye'de bilinenin bilakis hortum oluyor, yabancı değiliz. Lakin geçtiğimiz günlerde Çeşme Alaçatı'da meydana geldiği üzere ‘yıkıcı hortumlara’ pek alışkın değiliz. Türkiye'de küçük hortumlar olur. Alaçatı'da bu durum, yıkıcı bir tabiat felaketine dönüştü.Zira dünyada bin yılın en sıcak devirleri yaşanıyor. 1960 yılından sonra en şiddetli global ısınmayı yaşıyoruz. Artık ‘pik’ yaptığı süreçteyiz. Bundan ötürü ekstrem hava olaylarını sık göreceğiz. Daha fazla hortum, kasırga, yağmur, sel felaketi üzere tabiat olayları gerçekleşecektir.”

'Türkiye'de hortum görülmesinin sebebi global ısınma'Türkiye’yi şaşırtan hortumun ana nedeninin global ısınma olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yaşar, "Deniz suyu çok ısınıyor. Üstten ise soğuk bir atmosfer tesir ediyor. Bir anda yaşanan karşılıklı etkileşimin sonunda sert bir hortum olayı gerçekleşti. Bundan ötürü Alaçatı'da 2 tonluk otomobilleri kaldırıp, yere vuran bir hortuma tanıklık ettik. Daha evvel ekseriyetle denizlerde oluştuğu için dikkat etmedik. Birinci sefer Ege kıyılarında bu oranda bir tabiat olayını yaşadık” dedi.

'Türkiye 2023'e kadar hortumları yaşayacak'

Prof. Dr. Doğan Yaşar, önümüzdeki 2 yıl boyunca ülkenin değişik yerlerinde yıkıcı hortumlar görebileceğimizi söyledi.

2023 yılından sonra ise dünyanın farklı bir soğuma periyoduna girebileceğini savunan Prof. Dr. Yaşar, “Soğuma periyotlarında de hortum olabilir. Hortumun asıl çoğaldığı ve yıkıcı tesirler gösterdiği vakitler global ısınmanın olduğu periyotlardır. Bana nazaran 2023’ten sonra hortumların yıkıcı tesirleri olmayacak” diye konuştu.


İlginizi Çekebilir