• : 0242 345 00 01
Alanya Krallığı ve Alanyanın Moğol istilası
img
Türkiye

Alanya Krallığı ve Alanyanın Moğol istilası

Alanya Krallığı, Kuzey Kafkasya'da kurulmuş, Kuzey Kafkas halklarının federasyonu birliği ile kurulan Orta Çağ krallığıdır. 8. ya da 9. yüzyılda kurulmuş ve 1238-39 yıllarında Moğol istilası ile yıkılmıştır. Başkenti Maghas'tır. Darial Geçidi'nden geçen İpek Yolu'nu kontrol ederdi.

Tarihçesi

• Kuruluşu  :  8./9. yüzyıl

• Alanya'nın Moğol istilası  : 1238-1239

• Dağılışı  :  1238/1239

Alania, 8. yüzyıl Bizans-Arap Savaşları ve Hazar-Arap Savaşları sırasında önemli bir tampon devletti .

Theophanes the Confessor , 8. yüzyılın başlarında Isaurian Leo'nun Alania'ya yaptığı görev hakkında ayrıntılı bir açıklama bıraktı . Leo, İmparator II . Jüstinyen tarafından Alan lideri Itaxes'e , Halife Al-Walid ile ittifak yapan Abhazya Krallığı ile "eski dostluğunu" koparması için rüşvet vermesi talimatını aldı.

Dağ geçitlerini aştı ve Alanlar ile bir ittifak kurdu. , ancak Abasgia üzerinden Bizans'a dönmesi engellendi. Abhazlar onu hapse attırmak için hiçbir masraftan kaçınmasa da, Alanlar Bizans elçisini düşmanlarına teslim etmeyi reddettiler. Kuzey Kafkasya'da birkaç ay süren maceraların ardından Leo, tehlikeli durumdan kurtuldu ve Konstantinopolis'e döndü .

Leo imparatorluk unvanını aldıktan sonra, dağcı müttefiklerinin ülkesi Ömer II'nin güçleri tarafından işgal edildi . Hazar reisi Barjik yardıma koştu ve 722'de ortak Alan-Hazar ordusu Arap general Tabit al-Nahrani'yi yenilgiye uğrattı .  

Hazarlar , bu dönemde Alania'da Skhimar'ı ve diğer birkaç kaleyi inşa etti . 728 Maslamah b Abdulmalik'ten , nüfuz eden Alanlar Kapısı , Sekiz yıl sonra, Mervan ibn Muhammed , Alania'daki kaleleri yıkmak için Kapı'nın yanından geçti. 758 ise, olarak İbni Faqih Kapının başka bir Arap general olan Yezid ibn Usayd tarafından tutulduğu bildirildi .

9. yüzyılın sonlarında Alania, Hazarlardan bağımsız hale geldi. 10. yüzyılın başlarında, Alan'lar Abhazya'nın Kuzey Kafkasya'daki faaliyetleri nedeniyle Bizans İmparatorluğu'nun etkisi altına girdi., Bizans patriği ile ikinci gönderileceği ile bir Alan topraklarına ordu gönderdi ve, Nikolaos Mistikos , Alanları Hıristiyanlığa dönüştürdü . Dönüşüm, Patrik Nicholas Mysticus'un Abhazya Kralı II. George'un çabalarıyla buraya atanan yerel başpiskopos Peter'a yazdığı mektuplarda belgelenmiştir .

Pers Seyyah İbn Rüstah, 903 ile 913 yılları arasında Alania'yı ziyaret ettiğinde , kralı o zamanlar Hristiyandı. Pers seyyah , hemen doğudaki Hıristiyan bir krallık olan Sarir'den Alania'ya geldi.

Seyyah Alania yı anlatırken ,Sarir krallığından sola gidiyorsunuz ve dağlarda ve çayırlarda üç günlük bir yolculuktan sonra Al-Lan krallığına varıyorsunuz. Kralları özünde Hıristiyandır, ancak tüm halkı putperesttir. Sonra " Alanların Kapısı " denen bir kaleye varmadan önce nehirler ve ormanlar arasında on gün yolculuk yaparsınız . Dibinde yol bulunan bir dağın tepesinde; yüksek dağlar onu çevreliyor ve sakinlerinden bin adam gece gündüz duvarlarını koruyor. Diye bahsetmiştir.

Hazar karşıtı bir dış politika benimseyen Bizanslılar, Hazar hükümdarı Aaron II döneminde , muhtemelen 920'lerin başlarında , Kağanlığa karşı bir savaşa Alanlar'ı dahil ettiler. Bu savaşta Alanlar yenildi ve kralları ele geçirildi. El- Mes'udi (943/56) gibi Müslüman kaynaklara göre , Alanlar Hıristiyanlığı terk ederek Bizans misyonerlerini ve din adamlarını bu olaylarla kabaca eşzamanlı olarak kovdular. Harun'un oğlu, Alan kralının kızıyla evlendi ve Alania, 960'larda Kağanlığın çöküşüne kadar Hazarlarla yeniden hizalandı.

14. yüzyılda Timur'un savaşları Alania'ya son darbeyi vurdu ve nüfusunu yok etti. Moğollar ve Timur'un orduları tarafından öldürülerek veya köleleştirilerek hayatta kalanlar üç gruba ayrıldı. Biri Orta Kafkasya'nın eteklerine ve vadilerine çekildi ve iki ana Oset grubu, Digor ve Demir'i oluşturdu. Başka bir Alan grubu, Kıpçaklarla birlikte Doğu Avrupa'ya göç etti ve 15. yüzyıla kadar Jassic halkı olarak dillerini ve etnik kimliklerini korudu. Üçüncü grup Moğol ordusuna katıldı ve kısa süre sonra tarihten kayboldu.

Bilinen hükümdarlar

Hanedan dışı / hanedan bilinmiyor

•             Bazuk - c. 1. yüzyılın sonları / 2. yüzyılın başları; İberya'nın Arşak kralları ile müttefik

•             Anbazuk / Ambazuk - önceki ile birlikte yönetildi

•             Aşkadar - c. 4. yüzyılın başlarında; Ermenistan Trdat III'ün karısı Aşkhen'in babası

•             Itaz - 8. yüzyılın başlarında Abhazya'ya savaş açtı

Tsarazon / Tsærasantæ hanedanı

•             Urdur / Urdura / Urdure - yak. 11. yüzyılın başlarında; 1029 civarında Kakheti'yi işgal etti ve Kvirike III tarafından öldürüldü . Kartli'den Vakhushti'ye göre , Kvirike intikam almak için bir Alan kölesi tarafından öldürüldü.

•             Büyük Durgulel - c. 11. yüzyıl; önceki oğlu, Alania'lı Alda ve Alania'lı Borena'nın erkek kardeşi . Bizans mühürlerinde Gabriel çağırdı.

•             Rosmik - c. 12. yüzyılın başlarında; Epir'i işgal eden Normanlar'a karşı Bizanslılarla savaştı c. 1107/8

•             Huddan - c. 12. yüzyıl; babası Alania Burdukhan , eşi Gürcistan George III

Bagrationi hanedanı

•             David - c. 12. yüzyıl; Alania Alda'nın torunu; Babası Demetrius'un tahta çıkmayı başaramaması üzerine Gürcistan'dan kaçmak zorunda kaldı. O ve soyundan gelenler, Tsarazon hanedanı ile evlendi ve Alania'nın hükümdarları oldu.

•             Aton - önceki oğlu

•             Jadaron - önceki oğlu

•             David Soslan - ö. 1207; önceki oğlu , Gürcistan Tamar ile evlendi

Hanedan dışı / hanedan bilinmiyor

•             Kachir-Ukule / Kachiruk Ulu - M.Ö. 1237 - Moğollar tarafından yakalanıp öldürüldü

•             Indiabu - c. 13. yüzyıl

•             Peredjan - c. 1290

 

1245 yılında Kafkasya bölgesinin siyasi haritası

Alan krallığının ayakta kalan mimari anıtları arasında Arkhyz'deki üç kilise , Shoana Kilisesi ve Senty Kilisesi bulunmaktadır .

Michael VII ve Nicephorus III'ün karısı olan alania imparatoriçesi Maria, annesinin yanında Alan'dı. Annesinin amcası Alania Kralı Dorgolel'di.



İlginizi Çekebilir