• : 0242 345 00 01
Gelecekte En Çok Para Kazandıracak Tarım Ürünleri

Gelecekte En Çok Para Kazandıracak Tarım Ürünleri

Televizyon ekranlarında veya okuduğunuz haberlerde çiftçinin zor durumda olduğuna dair duyumlar almışsınızdır. Peki durumlar böyleyken neden tarıma yatırım yapmalısınız?
En karlı tarım ürünlerine yatırım yapmaktansa, geleneksel tarım ürünlerinin yetiştirilmeye devam edilmesi. Eski üretim yöntemlerinin terk edilmemesi.Maliyet düşürücü önlemler alınması yerine, mevcut durumun ısrarla korunması.
Topraksız tarım, susuz tarım ve kazançlı tarım gibi daha modern üretim yöntemlerine geçiş yapılmaması.
Kısa zamanda ekonomik olarak yaşanan enflasyon en büyük etkidir. Çiftçiler bu duruma hazırlıksız yakalanmıştır.
Mekanik Ekipmanları kiralamak yerine satın alarak büyük bir borç yükünün altına girilmesi.
Teşvik rakamının yüksek olduğu ürünlere geçiş yapılmaması.
 
Bu saydığımız nedenler hem çiftçi, hem ülke yönetimi hem de diğer nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Ancak tarım ürünlerinin hiç bir zaman krizden etkilenmeyeceğini, her zaman kazandıracağını unutmayınız. Yeter ki kendinize getirisi yüksek olan karlı bir tarım ürünü seçin. Bunun yanında modern üretim yöntemleri ve devlet teşviklerini almayı deneyin. Hedef pazara yakın olmanız ise sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır.

En Karlı Tarım Ürünleri 2021
1. Ginseng Yetiştiriciliği
Yüksek rakımlı ve soğuk iklimlerde yetişen Ginseng dönüm başına 50.000 dolar kazanma fırsatı tanıyor. Yıllardır Asya’da yetişen ve çiftçilerin büyük bir geçim kaynağı olan Ginseng iyileştirici olarak kullanılır. Ginseng yetiştirilmesi 6 yılı bulmaktadır. Türkçe de adam otu olarak anılır. Güncel olarak N11 sitesinde 1 kg Ginseng kökü fiyatı 1500 TL’ye satılmaktadır. Kırmızı Ginseng’in kilogram fiyatı ise 1000 dolara kadar alıcı bulmaktadır.Ginseng özellikle Avrupalı kozmetik üreticileri tarafından yaşlanma karşıtı ürünlerde kullanılır. 
2. Trüf Mantarı Yetiştiriciliği
Trüf mantarı meşe ağaç köklerin 20 cm – 30 cm altında bulunur. Ülkemizde ise özellikle Antalya ve Muğla bölgesinde bu alan çiftlikler bulunmaktadır. Köylüler ise yılın belirli zamanlarında Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde trüf mantarı toplayıcılığına başlar. Tabi bunu av köpeği yardımıyla gerçekleştirir.
Eğer Akdeniz ikliminde yaşıyorsanız meşe ve kestane ağacı ekerek trüf mantarı oluşumunu sağlayabilirsiniz. Tabi bulunduğunuz bölgenin sadece Akdeniz iklimi değil aynı zamanda yazın yağış alan bölge olması gerekir. Bir meşe ağacının kökünde 1-2 kg kadar trüf mantarı bulmanız mümkün. Güncel olarak Trüf mantarın kilosu ülkemizde 800 dolardan satılmakta. Avrupa da ise fiyatlar 1500 dolara kadar çıkıyor. 
3. Kuzu Göbeği Mantarı
Genelde ormanlık alanlarda bulunan bir mantar türüdür. İlk olarak evcilleştirilmesi 1980 yılında yapılmıştır. Dünyanın bir çok ülkesinde hobi olarak bahçelerde yetiştirilir. Doğal ortamda ise orman yangınlarından sonra ortaya çıkmaya başlar. Kuzu göbeği mantarı kurutulmuş olarak satılır. Ülkemizde kurutulmuş kuzu göbeği mantarı kilosu 1500 TL den alıcı bulmaktadır. Bu ürünü yetiştirmek için nemli toprağa ve ortama 15-20 C° derece hava sıcaklığına ihtiyacınız var. En karlı tarım ürünleri arasında yetiştirilmesi ilk iki tarım ürününe göre daha kolaydı.
4. Aloe Vera Yetiştirmek
Aloe Vera sağlık ve kozmetik alanlarında kullanılan bir bitkidir. Yetiştirilmesi ise diğer tarım ürünlerine göre oldukça kolaydır. Aloe Vera tohumunu internet üzerinden ortalama 0,30 kuruşa satın alabilirsiniz.Belirli bir olgunluğa gelen bitkinin kilogram satış fiyatı ise 300 TL’den başlıyor. Bu ürünü yetiştirip yurt dışına satabilirseniz daha yüksek karlar elde etmeniz mümkün. Özellikle Fransa’da kozmetik firmaları rekolteye göre kg fiyatı 100 Euro’dan alım yapmaktadır.
5. Lavanta Tarımı Yapmak
Lavanta bitkisi dünyada en çok kullanılan uçucu yağlardan birisidir. Verimliliği yıllara göre artış sağlamaktadır. Yaptığınız yatırım türüne göre ortalama 2 yılda kendini amorti etme özelliğine sahiptir. Uçucu yağ olarak kilogramı 150 Euro’dan satılıyor. Alıcı bulma sorununuz ise hiç yok diyebiliriz. Ayrıca toprak açısından fazla seçiciliğe sahip bir bitki değildir. Otsu bir bitki olduğundan yayılma özelliğine de sahiptir. Ülkemiz de ise Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde yetiştirilir. 
6. Safran Bitkisi Yetiştirmek
Boyu 20-30 cm olan safran bitkisi tohum vermez, soğan ile yetiştirilir. Rüzgara karşı korunmuş Akdeniz ikliminin etkili olduğu güney bölgelerde en yüksek verim alınır. Boya, ilaç ve baharat yapımı gibi sektörlerde kullanılır. Olukça etkili olan bu bitki Orta Doğu ülkelerinde kg fiyatı olarak 30 Bin TL’ye kadar alıcı bulmaktadır. Kilogramının bu kadar pahalı olmasının nedeni ise yıllara göre verimliliğin artmasıdır. İlk yıl ortalama olarak  1 dekar araziden 750 gram safran toplayabilirsiniz. Her yıl ise %50 verimlilik artışı yaşanır. 
7. İstiridye Mantarı 
Son yılların en popüler tarımsal ürünlerinden birisidir. Kuruluş maliyeti diğer ürünlere göre hem uygun hem de daha kolaydır. İsteğinize bağlı olarak istiridye mantarını çatı katında bile yetiştirebilirsiniz. Kilogram fiyatı ise 15 TL’den alıcı bulmaktadır. Protein bakımından zengin ve lezzetli olması talebi arttırmaktadır. Bir kereye mahsus kullandığınız tohumlar ile 3 defa mahsul alabilirsiniz. Kapsamlı bir şekilde üretim yapmak isterseniz özel olarak mantar çadırı kuran firmalar ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. 
8. Kiraz Yetiştirmek
Kiraz dünya üzerinde bir çok ülkede yetişebilmektedir.Ancak ticari alanda en çok Türkiye, İran ve İtalya tarafından üretilmektedir.Kiraz yetiştiriciliği yapanların iklim şartlarına dikkat etmesi gerekir. -2 C° dereceye kadar dayanabilen kirazlar, -4 C° de ölmektedir.Bu nedenle ülkemizde Akdeniz ikliminin yaşandığı bölgelerde yetiştirilir.Meyve döllenmeleri için her 1 dekar için 1 arı kovanı bulundurmanız gerekiyor.Çeşitlerine ve mevsime göre ise kilogram fiyatını 10 TL’den satmanız mümkün.
9. Kinoa Bitkisi Yetiştirmek
Bitkiler protein bakımından oldukça fakir olan gıdalardır. Ancak kinoa ise bütün bitkilerin aksine protein bakımından oldukça zengindir. Bir dönem NASA tarafından astronotlar için uzayda yetiştirilmesi kararlaştırılmıştır.100’lerce çeşidi olduğu için hemen hemen her iklim koşuluna ayak uydurabilir. Kilogram fiyatı 9-15 TL arasında satılır.1 dönüm alana kinoa ekerek ortalama olarak 3-5 Bin TL arasında kazanç sağlayabilirsiniz. Üstelik devlet teşviği diğer tarım ürünlerine göre yüksektir. En karlı tarım ürünleri arasında oldukça popüler bir üründür.
10. Serada Çilek Yetiştirmek
Serada çilek yetiştiriciliği özellikle Akdeniz bölgesinden oteller için yapılmaktadır.Normal toprakta da kolaylıkla çilek yetiştirebilirsiniz.Madde bakımından zengin toprak isteyen çilekler için organik gübre kullanım verimliliği arttırmanız mümkün.Serada ise topraksız tarım veya torf kullanarak yılın 4 mevsimi çilek ekimi yapabilirsiniz.Yaz ve kış aylarında farklı fiyatlara satılan çileğin ortalama alım fiyatı 10 TL’dir.Çilek ekmeyi düşünüyorsanız, organik tarım yaparak daha çok para kazanmanız mümkün.Hormonlu çileklerin piyasada fazla olması nedeni ile organik çileğe olan talep oldukça fazla.
11. Zencefil Yetiştirmek
Zencefil tropikal iklimi seven bir bitkidir.Ülkemizde iklim açısından yeterli koşulların sağlandığı bölgelerde yetiştirilmesi mümkün.Humuslu toprağı seven zencefil baharat ve ilaç yapımında kullanılmaktadır.Yetiştirilen ortamın ortalama 10 C° derece sıcaklığa sahip olması gerekir.Zencefil ekimi yaptıktan sonra 10 ay içerisinde hasatını yapabilirsiniz.Sulu ve nemli ortamları seven zencefilin serada yetiştirilmesi daha mantıklıdır.
12. Bambu Ağacı Yetiştirme
Hasat alması 5 yıl süren bambu bitkisi henüz Türkiye’de fazla bilinmeyen bir tarım ürünüdür.Ancak verimli olması nedeniyle en karlı tarım ürünleri listesinin başında yer alır.İsteğe bağlı olarak hem süs bitkisi hem de mobilya üretimi için üretebilirsiniz.Avrupa’da yıllık 3 milyon bambu bitkisi satılmaktadır.Bu ihtiyaç ise Kanada ve Polonya gibi ülkelerden sağlanır.Bambu yetiştiriciliğinin önemli olan kısmı ise köklerin filizlenmesini sağlamaktır.Filizlenme aşamasından sonra günlük 30-40 cm arasında büyüme sağlanır.Eğer hazır fide olarak bu köklerden satın alırsanız 5 yıl kadar beklemenize gerek kalmaz.
13. Badem Yetiştirmek
Botanik olarak erik,, kayısı ve şeftali ile aynı familyada yer almaktadır.Türkiye’de yüksek rakımlı bölgeler hariç her yerde yetiştirilebilen bir üründür.En çok kullanıldığı alanlar ise kuruyemiş ve kozmetik sektörü.Badem içi ve çağla olarak 2 şekilde satmanız mümkün.Tabi badem içi olarak satışını yaparsanız daha karlı çıkarsınız.Kilogram fiyatı 40-50 TL arasında alıcı bulmaktadır.Yetiştirilmesi için en ideal iklim Akdeniz iklim şartlarıdır.-20 C° kadar dayanıklı olması ile her bölgede kolaylıkla yetiştirilebilir.Kullandığınız gübre ve bakım ile verimliliği yıldan yıla arttırabilirsiniz.
14. Siyah Sarımsak Yetiştirmek
Son zamanların en popüler ve en karlı tarım ürünleri arasında yer almaktadır.Sarımsağın saça faydalı olduğu herkes tarafından bilinir.Bilinmeyen ise bu faydayı siyah sarımsağın sağladığıdır.Migros gibi marketlerde siyah sarımsağın 40 gramını 30 TL’den satın alabilirsiniz.Yaş olarak satılan sarımsağın kg fiyatı ortalama 150 TL.Anavatanı Asya olan siyah sarımsak ülkemizde en çok Kastamonu’da yetiştirilmektedir.Beyaz sarımsağın  2 aylık bir süre ile ısıl işleme maruz bırakılması ile elde edilir.Antioksidan bakımından oldukça zengindir.
15. Üzüm
Dünya üzerinden ilk yetiştirilen meyvelerden birisidir.Tarihi M.Ö 5000’li yıllara kadar dayanmaktadır.Türkiye ise üzümün anavatanı olarak bilinir.Tüm dünyada 10 bin üzüm çeşidi varken bunların 1500 çeşidi ülkemizde yetişmektedir.Türkiye de sırasıyla en çok Akdeniz ve Ege bölgesinde üretilir.Çeşitlerine göre kilogram fiyatı değişmektedir.Dünyanın en pahalı üzümü ise Japon yakut roman üzümüdür.Kilogram fiyatı 5 Bin dolara kadar alıcı bulmaktadır.
16. Yaban Mersini Yetiştirmek
Yaban mersini genellikle dağlık alanlarda yetişen bir üzüm çeşitlerinden birisidir.Dünyada en çok Amerika, Polonya, Litvanya ve Hollanda gibi ülkelerde üretilmektedir.Mor ve mavi renklerden oluşan yaban mersini ülkemizde yüksek bölgelerde yetiştirilir.Konserve yapımı, kozmetik ve şarap yapımı gibi alanlarda kullanılmaktadır.Güncel olarak kilogramı 80 TL’ye satılıyor.-26 C° derecelik soğuğa dayanıklı olması nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesinde ekimi yapılmaktadır.
17. Stevia Bitkisi Yetiştirme
Ülkemizde şeker otu olarak bilinen stevia bitkisi doğal ve kalorisizdir.Anavatanı Güney Amerika olan stevia gelişmiş ülkelerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.Bakımı ve maliyeti düşük olmasına karşılık verimi oldukça yüksektir.Kurak alanları sever ve ortalama 28 C° sıcaklığın olduğu ülkelerde yetişir.Son yıllarda büyük içecek firmalarının da merceği altına girmiştir.Bu nedenle milyar dolarlık bir pazara sahiptir.Çalı ve otsu formda kurak alanlarda kolaylıkla yetişebilmektedir.Kurutulmuş halde satılan şeker otunun fiyatı ortalama 150 TL’dir.Son yılların en karlı tarım ürünleri arasında yer alır.
18. Beyaz Çay Yetiştirmek 
Anavatanı Çin olan beyaz çayın yetiştiriciliği oldukça zahmetlidir.Ancak zahmetinize karşılık harcadığınız emeğin karşılığını kat ve kat almanız mümkün.Açmamış çay yapraklarının üzerindeki beyaz tomurcukların toplanması ile elde edilir.Bu işlemi sadece yağışsız havalarda yapabilirsiniz.Ülkemizde Çaykur tarafından son 5 yıldır üretimi yapılmaktadır.Tabi yapılan bu üretime karşılık tüketimi halen karşılayabilmiş sayılmayız.Beyaz çay çeşidine göre kg fiyatı 150 TL ile 5000 TL arasında değişiklik gösterir.
19. Fasulye Yetiştirmek
Fasulye son zamanlarda fiyatı yükselen ve yetiştiriciliği popüler olan en karlı tarım ürünleri arasında yer alır.Fasulye yetiştirmek ne kadar kolay olsa da fiyatı ortalama 20 TL civarında dolaşmaktadır.20-25 C° derece sıcaklıkta ise en iyi verimi almanız mümkündür.Toprak hazırlığı ise fasulye yetiştiriciliği için oldukça önemlidir.Toprak ph + derecesi ortalama 5.2 olması gerekir.Doğada 80 çeşit fasulyenin olduğu bilinmektedir.Ektiğiniz fasulyenin çeşidine göre satış fiyatınız da değişecektir.
20. Cherry Domates Yetiştirmek
Domates Türkiye’nin ihracatında önemli bir paya sahip olan tarım ürünüdür.Ilık ve sıcak iklimde en verimli halini alır.Anavatanı ise Güney Amerika’dır.Avrupa domates ürünü ile 1500’lü yıllarda tanışmıştır.Yaptığınız gübreleme ve bakım çalışmasına göre dekar başına 6 ton ürün alabilirsiniz.Cherry Domates ise en karlı tarım ürünü olarak bilinir.Normal bir domatese göre fiyatı 3 kat daha pahalıdır.Bu ürünle para kazanmak istiyorsanız mutlaka organik tarım yapmanız gerekiyor.
 21. Patlıcan Ekimi Yapmak
Patlıcan sıcak iklimi seven tarım ürünüdür.Dünyada en çok Asya kıtasında yetiştirilir.Türiye’de ise yıllık ortalama 900 ton civarında üretimi yapılır.Hem serada hem de toprakta yetiştirilen Patlıcan yıllık tek seferlik mahsul alınabilen bir üründür.Tabi patlıcan yetiştiriciliğini karlı yapan ise hem arsız hem de verimli olması.Ekim yapılmadan önce mutlaka yabani otların temizlenmesi gerekir.Toprak analizi yaparak ihtiyaca göre gübre kullandığınızda dekar başına 6 ton patlıcan üretimi yapmanız mümkün.
22. Patates Yetiştirmek
Fiyatından en çok artış yaşanan tarım ürünlerinden birisidir.Fiyatı diğer tarım ürünlerine göre düşük olabilir, ancak verimliliği sayesinde 1 dekar alanda diğer tarım ürünlerine göre daha fazla mahsul alabilirsiniz.Ekimi ilkbaharda 8-10 C° sıcaklıkta yapılır.Hasat zamanı içinde sonbaharı beklemeniz gerekiyor.Fiyatı ürünün çeşidine göre ortalama 4 TL’den alıcı bulmaktadır.Patatesin en az 60-65 cm aralıklarla ekilmesi gerekir.Bu sayede hastalık riski de azalmış olur.
23. Gül ve Süs Bitkisi Yetiştirmek
Hollanda’nın 2018 yılı tarım ürünleri ihracatı 90 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.Bu ihracattaki en büyük pay ise gül ve süs bitkilerinden oluşur.Yani katma değeri yüksek olan tarım ürünlerinden.Gül yetiştiriciliği diğer tarım ürünlerine göre daha kolaydır.Sadece ilk 1 yıl sizden hazırlık süreci ister.2. yıl ise mahsul almaya başlarsınız.İstanbul ve çevre illerde yapacağınız gül tarımında alım garantisi vardır.Bu ürünler patent hakkı olan firma tarafından direkt ihraç edilir ya da pazara dağıtılır.
24. Fide Yetiştirmek
Son yıllarda tarım ürünü yetiştiriciliğine olan talep artmış durumda.Ancak çoğu tüketici bunu hobi amaçlı yapmaktadır.Bu nedenle bahçe bitkilerine ya da tarım ürünlerine ilgi gösteriliyor.Fide satışı ise yeterli bilginiz olduğu taktirde size iyi para kazandıracaktır.Önemli olan kısmı ise sertifikaya sahip olmanız.Aksi taktirde 20 Bin TL gibi bir ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.2 metrelik 5 yaşında olan kiraz ağacı fidesi ortalama 200 TL’den satılıyor.
25. Kivi Yetiştirmek
Anavatanı Çin olan ve dünyayla tanışması son 50 yılda olan bir tarım ürünüdür.İlk olarak 1970’li yıllarda Yeni Zellanda’dan dünyaya yayılmıştır.Ortalama satış fiyatı ise 10 TL civarındadır.Ülkemizde ise 15 yıllık bir geçmişe sahiptir.Son yıllarda ise Rize ve Iğdır’da yetiştirme çalışmaları yapılmaktadır.Kivi ortalama 300 metre yükseklikte ve %80 nem oranına sahip bölgelerde yetişir.Oldukça hassas olan kiviyi yetiştirdiğiniz de yabani otlarla mücadele etmeniz gerekir.Aksi taktirde hastalık kolay yayılır.
26. Nar Ağacı Ekimi
Nar çalı tipinde ve sıkı yapraklara sahip ılıman iklimlerde yetişen tarım ürünüdür.Bulunduğu bölgeye kolay adapte olur ve verimliliği oldukça yüksektir.Kış aylarının ise vazgeçilmez meyvesi olarak talep görür.Türkiye’de hem iç pazar hem de dış pazar için üretimi yapılır.2014 yılında yaklaşık 145 ton nar ihracatı yapılmıştır.Ilık ve yağışlı iklimin olduğu bölgelerde maksimum verim alınabilir.-10 C°’ye kadar dayanıklılık gösterebilen bir yapıya sahiptir.Kilogram fiyatı ise mevsimine göre değişiklik gösterir.Diğer meyvelere göre daha geç bozulması üretici için büyük bir avantajdır.
 27. Avokado Yetiştirmek
Anavatanı Meksika olan ortalama 6-10 metre yükseklikte ağaca sahip tropikal bir tarım ürünüdür.Son yıllarda marketlerde satılmaya başlanmasıyla oldukça popüler olmuştur.Yağ ve kalori bakımından zengin olması ayrıca detox ürün olarak kullanılması talebin artmasındaki en büyük etmen.Türkiye’de en çok Mersin ve Antalya bölgelerinde üretilmektedir.Ortalama üretim ise 1200 ton civarındadır.Marketler de tane olarak satılan bu ürünün kg fiyatı ortalama 15-20 TL arasında değişir.
28. Mango Yetiştirmek
Tropikal meyvelerin daha karlı olduğunu öğrenen girişimciler mango üretimine de el atmış durumda.En popüler ve en karlı tarım ürünleri arasında yer alan mango Antalya bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır.Dönüm başına 40 bin TL gelir sağlayan bu ürünün markette tanesi 10 TL.Ilıman iklim şartların yetişen mango ağacı ortalama 250-400 adet meyve verebilmektedir.Anavatanı Hindistan olan meyvenin ağacı 40 metreye kadar uzanabilmektedir.
 29. Kuşkonmaz 
Gelişme evresi 3 yıl süren ve Avrupa’da oldukça fazla tüketilen tarım ürünüdür.Kilosu markelerde 15-20 TL arasında satılmaktadır.Büyük otellere ve Avrupa’ya satışı yapılan bir bitki türü.ilk 3 yıl yetiştirdikten sonra her yıl hasadını yapmanız mümkün.Geçmişte Romalılar tarafından yetiştirilerek, gemilerle Kraliyet ailesine ve soylulara gönderilirdi.Kuşkonmazı bir kez ektikten sonra 20 yıl boyunca hasat alabilirsiniz.
30. Brokoli Yetiştirmek
Kalorisinin düşük olması nedeniyle son yıllarda popülerliği artmış bir tarım ürünüdür. Toprak seçiciliğinin faza olmaması ve ortalama 17 C° derecede yetişmesi çiftçi için avantaj sağlıyor. Eylül ayında ekimi yapılan brokolinin hasatı ise Şubat sonlarına doğru yapılır. Hibrit tohumların ortalama olgunlaşma süresi 80-90 gün aralığındadır. Brokolinin ortalama satış fiyatı ise 6-10 TL arasındadır. Avrupa’da da oldukça fazla tüketilen bu ürün ihraç ettiğiniz taktirde güzel paralar kazanabilirsiniz.


Diğer Sayfalar