Tek yumurta ikizleri aynı DNA dizilimine sahiptirler. Lakin tek yumurta ikizlerinin parmak izleri aynı olmaz. Bu da görsel açıdan birbirlerine benzerlik göstermelerine etken olur. Ancak DNA dizilimindeki vaziyet aynı olsa bile bir hayli farklılık ortaya çıkabilmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar en büyük farklılığın parmak izi olduğunu gösteriyor. Tabii bunun sebebi biyolojik açıdan ele alınır.
Tek yumurta ikizleri dizilim ile ilgili genetik olarak aynı olsa bile, hücre bazında bakıldığında farklılıklar kendisini gösterir. Bilhassa dış görünüş yalnızca genler tarafından belirlenmez. En ehemmiyetli örneği parmak izleridir. Fetüs ana rahminde olan hormonal farklıklarla parmak izleri farklılık oluşturur.
Ana rahminde yarı rastlantısal bazda hormonların tesiri parmak izlerinde kişiye mahsus bir farklılık alana getirir. Bu yüzden tek yumurta ikizleri olsa da parmak izleri farktır. Bir diğer söylemle bunlara rastgele değişinim neticesi da denebilir. Bu durum ilmi açıdan net bir şekilde belirlenemez. Nitekim parmak üzerindeki farklılığın sadece tek bir durumda izah etmesi .
Tek Yumurta İkizlerinde Parmak Üzerindeki Farklılık
Tek yumurta ikizleri aynı dizilime sahip DNA ile yüzde olarak büyük bir oranda benzerlik gösterir. Ancak ikizleri iyi tanıyanlar için yüzlerine bakıldığında farklılık net olarak görülür. Bunun temel sebebi anne karnındaki gelişim sürecinde yaşanan farklılığın sadece genlerle izah edecek olmamasıdır. Başka bir deyişle benzerlikler ve farklılıklar yalnızca genetik kontrolde kendisini göstermez.
Bu yüzden hücre-hücre benzerlik ortaya çıkması . Anne karnında yaşanan süreç içerisinde hormonal düzeylerde birtakım dalgalanmalar alana gelir. Bu dalgalanmalar etrafsal etken birimiyle ikizlerde birtakım farklıkların etkinleşmesine neden olur. Buna en güzel örnek ise parmak izleridir. Vakit içerisinde yarı rastlantısal olarak hormonlardaki değişkenlikle bebeklerin parmak izleri her defasında ayrılır. Bu durum hiç değişmez.
Başka bir deyişle ne olursa olsun hiçbir zaman tek yumurta ikizlerinin parmak izleri birbirine uyum göstermez. Hem de bir gün böyle bir durum mevzubahis olsa dahi, bunun dahi rastlantısal olarak hormonal dalgalanma sebebiyle olduğu anlaşılır. Buna bir diğer örnek ise cilt üzerinde oluşan çiller ve benlerdir. Hem çiller hem de benler tek yumurta ikizlerinde bile rastgele olan değişinimler neticesinde ortaya çıkar.
Tek Yumurta İkizlerinde Tüm Farklılıklar
Tek yumurta ikizleri doğumla birlikte aynı DNA dizilim eşliğinde hayata başlarlar. Lakin daha sonra etrafsal faktörler ikizlere tesir eder. Bu vaziyet pozitif veyahut negatif şekilde birçok farklığı ortaya çıkarır. Sözgelimi ten rengi, boy, kilo oranı etrafsal faktörlerle büyük farklıklar yaratır.
Böylesi değişimler vakit içerisinde ikizlerde çok daha büyük farklılıklar oluşturur. Bu da etrafsal faktörlerin insan üzerindeki etkisinin bir delili niteliğindedir. Aynı durum biyolojik açıdan anne karnında yaşanan safhalarda de ortaya çıkar. Doğuştan belirlenen parmak izleri belirli kriterlerin devreye girmesiyle ikizlerde değişkenlik gösterir.
Bilhassa ana rahminde olan hormon dalgalanması, rastlantısal olarak büyük bir tesir göstermektedir. Bu dalgalanma ikizlerin parmak izlerinin değişmesine kapı aralar. Süreç doğum hatırana kadar devamlı olarak yaşanır. Bu yüzden aynı DNA dizilimine sahip ikizlerin parmak izleri büyük farklılıklarla gelişir.
İkizlerin Parmak İzleri İçin Bir hayli Değişik Faktör Söz Konusu
Görüldüğü üzere tek yumurta ikizleri söz konusu olduğunda değişik faktörler devreye girmektedir. Bilhassa genetik açıdan DNA dizilimi ile beraber hormonlardaki dalgalanmalar parmak izlerinde büyük farklılıklar yaratır. Tıpkı parmak üzerinde olduğu gibi benler ve çiller de aynı şekilde ana rahmindeki hormon dalgalanmalarıyla değişkenlik gösterir. Bu durum diğer bir tabirle rastlantısal mutasyon olarak da geçmektedir. Tabii yalnızca parmak izleri veya benler ile çiller değil, genetik ve etrafsal etkenler tek yumurta ikizlerinde bir hayli farklık yaratmaktadır.