• : 0242 345 00 01
Dereotu Saksıda nasıl yetiştirilir?

Dereotu Saksıda nasıl yetiştirilir?

Saksıda dereotu yetiştirmek için takip etmeniz gereken temel adımlar şöyle:

Toprak ve saksı seçimi: Dereotu toprak konusunda çok seçici bir bitki olmasa da maksimum verimi alabilmek için organik maddeler bakımından zengin, torflu bahçe toprağı seçmeniz iyi olacaktır. Saksı seçiminde ise hemen her bitkide olduğu gibi saksının altında fazla suyun akabileceği delikler bulunan, drenajlı saksıları tercih edebilirsiniz. Böylece bitki köklerinin aşırı suya maruz kalmasını engellemiş, fazla suyun kökleri çürütmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Tohumların ekimi ve çimlendirme: Doğru toprak ve saksıyı temin ettikten sonra tohumları toprakla buluşturma zamanı gelmiş demektir. Dereotu ekimi için ilkbahar aylarını seçerseniz bolca verim alabilirsiniz. Saksıyı toprakla doldurduktan sonra dereotu tohumlarını aralıklarla toprağın üzerine serpiştirmeniz yeterli olacaktır. Ancak dikkat, tüm tohumlar tutmayabilir. Bu sebeple saksınız küçük de olsa bolca tohum ekerek çimlenme ihtimalini artırabilirsiniz. Tohumları toprağa serpiştirdikten sonra üzerini ince bir toprak tabakasıyla kapatmayı ve ilk sulamanızı yapmayı da ihmal etmeyin

Ortam: Tohumları ektik, can suyunu verdik. İşimiz bitti mi? Tabii ki hayır. Dereotu saksımızı doğru ortam koşullarında konumlandırmamız da önemli. Dereotu bitkisi sürekli gün ışığı alan ve gölge olmayan ortamlarda çok daha verimli bir şekilde büyüme şansı bulur. Bu sebeple evinizin en çok güneş ışığı alan yerine saksınızı koymanız doğru olacaktır.

Sulama: Dereotu bakımında en önemli adımlardan biri de tabii ki sulama. Bitkiniz ekimden yaklaşık 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Tüm bu aşamalar boyunca sulamasını düzenli olarak yapmalı, asla aksatmamalısınız. Sulama sıklığına nasıl karar vereceğinize gelince, geleneksel olarak parmak testi yapmanız yeterli olacaktır. Saksıdaki toprağa işaret parmağınızı batırıp çıkarın. Parmağınız nemli çıkıyorsa sulamayı bir süre erteleyebilirsiniz, kuru çıkıyorsa hemen sulama yapmalısınız. Bitkinin toprağının her zaman nemli olması dereotunuzdan verim almanıza olanak sağlar.

Gelişimi ve tüketimi: Doğru koşulları sağlamanız durumunda bitkiniz yaklaşık 2-2,5 ay içinde tüketilebilecek kadar büyüyüp gelişmiş olacaktır. Bu aşamada bitkinizden küçük bir makasla, köklerine asla zarar vermeden tüketeceğiniz kadar dereotunu keserek tüketebilirsiniz. Bir seferde bolca kesip buzdolabında saklamanız ise hem bitkinin sağlığı hem de kopardığınız kısmın tazeliği bakımından önerilmez. Zira dereotu buzdolabında saklasanız dahi kısa süre içinde sararacak ve tazeliğini yitirecektir. Bu sebeple her zaman tüketeceğiniz kadarını bitkiden o an koparmanız daha iyi olacaktır, 


Diğer Sayfalar